Havefliser er populære som aldrig før

Sommerens hedebølge er ikke til at tage fejl af, for det har i høj grad sat gang i gør-det-selv projekter landet over, og det kan mærkes på bundlinjen i mange af de forskellige byggemarkeder landet over. De oplever nemlig et øget salg af materialer til projekter i haven og sommerhuset, og især havefliser er blevet populære blandt danskerne.

Vi har talt med Anders fra Lavpris Træ byggemarked & trælast, som deler sine tanker bag det øget salg af fliser og belægningssten til haven.

”Jeg tror årsagen til, at vi ser en stigende popularitet blandt havefliser og belægningssten, er fordi det både er nemt at vedligeholde, men samtidig særdeles flot. Havefliser kan pryde enhver terrasse, gangsti og indkørsel, hvis blot mønsteret er lagt ordentligt.”

Uendelige muligheder med fliser

Mulighederne med havefliser og belægningssten er nemlig uendelige, eftersom der findes utallige farver, størrelser og former, som giver dig utallige kombinationsmuligheder i form af mønstre. Den helt store forskel på havefliser og belægningssten, er at fliser ofte er lidt større end stenene. Havefliser lægges også oftest i et klassisk mønstre, med hjørne mod hjørne, hvorimod belægningssten har flere former og kurver, der gør dem mere uforudsigelige i mønstrene. En kombination af de to giver ofte et særdeles unikt og æstetisk udtryk.

unikt mønster med belægningssten

Vigtigst af alt er at finde de helt rette størrelser og dimensioner til carporten, terrassen eller gangarealet.

Havefliser kan købes hos Lavpris Træ og fås i flere forskellige størrelser herunder:

 • 50x50x5cm
 • 40x40x5cm
 • 30x30x5cm
 • 20x40x5cm
 • 25x50x5cm
 • 10x10x5cm
 • 30x30x5cm
 • 40x40x5cm
 • 50x50x5cm
 • 30x60x6cm
 • 30x60x6cm

Hvilke fliser du skal bruge afhænger i høj grad også af formål, men samtidig hvor meget plads du har tilgængelig. Til terrassen er det fordelagtigt med større havefliser, eftersom du nødig vil have stolene til at stå mellem riller eller revner, men helst på den flade overflade. Er det til indkørslen, så kan det være lidt ligegyldigt, da din bil kan holde på selv ujævne overflader. Til terrassen kan det også anbefales, at du har minimum 4×4 meter plads, så du kan placere 4 stole og et bord uden problemer. Til indkørslen eller carporten skal du regne med at en gennemsnitlig bil ca. er 2 meter bred, og derfor kan det være en fordel at give dig selv 3 meter plads, så du kan gå frit omkring den parkerede bil på en jævn overflade.

Det skal du være opmærksom på

Hvis du ønsker at anlægge dine fliser eller sten, så er der et par ting, som du bør være opmærksom på ved dit underlag. Har du en have, hvor jorden er ujævn, fugtig og ikke særlig stabil, så bør du sørge for at lægge stabillag til under selve belægningen. Hvis du derimod har jord der er meget tør og stabilt, så vil du kun skulle bruge meget lidt stabillag eller måske ingenting. Vælger du selv at lægge dine havefliser, så er der mange penge at spare, men det kan også være en stor udfordring, hvis du ikke er bekvem med håndværker opgaver. Uanset hvad bør du i første omgang søge professionel sparring eller hjælp, så du er sikker på, at dine havefliser eller belægningssten bliver lagt ordentligt fra start.

admin