Få en tryg fødsel med en gentest af fostret

Som gravid har man mulighed for at købe diverse gentests af fosteret, som kan give dig svar på om dit barn bliver født med genetiske sygdomme eller med mentale handicap. Svaret på dette vil give dig en mere tryg fødsel, da du kan være mere sikker på at dit barn er sundt og raskt. I dag er man desuden blevet så god til at udføre gentests, at de udføres uden risiko for barnet. Hvis du overvejer at få foretaget en gentest, så kan de vælge mellem en af følgende gentests. 

Harmony test

En harmony test screener fosteret for Downs syndrom, Edward syndrom, Pataus syndrom og DiGeorge syndrom. Testen giver en risikoberegning af hvor stor chancen er for at barnet har en af disse sygdomme. Derudover testes barnet også for om det bliver født med normale kønskromosomer. Kønskromosom testen kan vise resultater for gravide med tvillinger. Prøven kan tages efter 10 ugers graviditet. 

Panorama test 

Efter 9 ugers graviditet har du mulighed for at få foretaget en panorama test. Ligesom harmony testen screener denne test barnet for kromosomfejl. Ud fra testen kan man vurdere risikoen for at barnet fødes med Downs syndrom, Edwards syndrom, Pataus syndrom og Turners syndrom. Testen kan endda også vise om man venter tvillinger. Der er også flere sygdomme, som Panorama testen kan identificere, som Harmony testen ikke kan, herunder Prader-Will syndrom, Angelman syndrom, 1p36 deletion syndrom og cri-du-chat syndrom. Der er flere forskellige typer af Panorama testen, som er mere eller mindre omfattende. Denne test har desuden en mindre risiko for at testen ikke giver noget svar end harmony testen.  

Vistara test

Allerede fra uge 9 af din graviditet har du mulighed for at få foretaget en Vistara test. Denne gentest screener barnet for 30 genetiske sygdomme. Testen viser eksempelvis om barnet fødes med genetiske sygdomme som Noonan syndrom, Rett syndrom eller osteogenesis imperfecta. Vistara testen er et godt supplement til den to andre gentests, fordi Panorama og Harmony testen ikke vil vise om barnet har disse 30 genetiske sygdomme. Hvis du skal have tvillinger kan du dog ikke få foretaget en Vistara test.