Problemstillinger hos tandlægen

Hvorfor er tandlægen ikke gratis?

Det er et spørgsmål vi ofte får, men hvorfor er det egentlig at vores tandlæger ikke er gratis, i et sundhedssystem som Danmark ellers er bygget op omkring?

For at gå lidt politisk til det, så er der blevet skrevet en artikel i kristeligt dagblad om netop denne sitation, den er fra 2012 og kan derfor godt have ændret sig lidt, men som udgangspunkt giver den meget god mening.

Tandlægebehandling er vederlagsfri for børn og unge op til de bliver myndige, det vil sige 18 år. Et af de foreslag der har været lagt på bordet i ministeriet er at en udvidelse af tilbuddet kunne være en mulighed. Tilbuddet skulle henholdsvis være 20, 25 og 30 år. Ifølge et udgiftsskøn vil det medfører årlige udgifter til det offentlige i denne størrelsesorden: optil tyve år: 137 millioner. Op til femogtyve år: 461 millioner kroner og sidst men ikke mindst opt til tredive år: 768 millioner.

Det er mange penge som jeg ikke helt kan helt kan se, hvor vi skal få pengene fra. Skal vi tage fra ældreplejen? skal vi skære af så vi får færre lærer og pædagoger?, men stadig med flere elver/børn i skole og børnehaver? Skal vi spare på politiet og vores forsvar. Skal vi betale mere i skat? det er ikke mindst de spørgsmål vi skal stille os selv? har vi lyst  til at betale mere i skat hver eneste måned? det er de færreste som vil betale mere i skat.

Hvorfor er tandlægen så dyr?

Det ender som altid med at blive meget dyre at gå til tandlægen end vi egentlig lige havde regnet med. Vi har en spurgt praktiserende tandlæge i ringsted om han vil være med til at fortælle baggrunden for disse tandlægeudgifter. 

Vi har fundet en mand som ønsker at dele sin seneste tandlæge regning med os. Mads fik sidste gang han var til tandlægen en tandrensning, røntgenoptagelser af sine tænder, bedøvelse og en enkelt boring af en kindtand, som skal fyldes med plast. Dette er en meget normal ung patient, som egentlig passer fint på sine tænder, men fordi tandlægen er egentbetaling skal Mads af med 1276 kr.

 

Flere af disse basale behandlinger har fastgjorte priser, så der ikke bliver tale om en konkurrence, og fordi at tandlægerne får tilskud til disse behandlinger, samt tilskud til patienten igennem deres sygeforsikring.